Műszaki leírás

 

MŰSZAKI LEÍRÁS

 

Helyszín:

6000 Kecskemét, Izsáki út 4.

hrsz.: 10004/5

Építtető:

Szilvási Invest Kft.

 

A „C” „F” és ,,G" jelű épületek 83-99 db lakást tartalmaz. Az épületben 4 db lépcsőház található, lifttel, lépcsőházzal, melyre öt szinten keresztül vannak felfűzve a lakások. Az önálló elszámolási egységek (társasházak) tömbönként lesznek kialakítva, tehát a „C” „F” és ,,G" épületek önálló társasház egységek lesznek.

 

1. Épületszerkezet

1.1. Alapozás, pince

Az épület alapozása 70 cm vtg. monolit vasbeton lemezalap, felmenő pincefalai 30 cm vtg. monolit vasbeton szerkezet vízzáró betonból.

1.2. Teherhordó szerkezetek

Az épület felmenő tartószerkezeti rendszerét statikailag méretezett monolit vasbeton pillérváz és monolit vasbeton födémlemezek adják.

1.3. Falazatok

Az épület kültérrel érintkező kitöltő falai 30 cm vtg. kerámia falazatok, 10cm Grafit homlokzati hőszigetelő rendszerrel készülnek, fehér/színes vékonyvakolattal.

A lakásokat elválasztó fal anyaga minősített hanggátló: 20 cm beton, ill. 25 cm téglafalazat, a belső válaszfalak anyaga 10cm kerámia anyagú tégla. Ahol a gépészeti szerelés okán előtét falazat válik szükségessé, ott 7,5 cm vtg. könnyűbeton, vagy monolit gipszkarton falszerkezetek építünk be.

 

2. Műszaki leírás

2.1. Bejárati ajtók

A lakások bejárati ajtajai 3/5 ponton záródó, társasházi ajtók kilinccsel és feliratozással.

2.2. Ablakok és erkélyajtók

A homlokzati nyílászárók műanyag szerkezetek - belső oldalon fehér, kívül szürke színben, acél vasalatokkal, belső könyöklővel és külső párkánnyal. Nyitásmódjuk kiviteli terv szerint.

A nyílászárók min. ötkamrás, résszellőzővel szerelve bukó-nyíló kivitelben, k=1.15 W/ m2K hőátbocsátással rendelkeznek. Az üvegezés háromrétegű.

Az erkélykorlátok színezett acél szerkezetek, illetve biztonsági üvegkorlátok - a látványterveknek megfelelően.

2.3. Belső ajtók

Végleges felületkezelésű dekorfóliás sík ajtószárny, kilinccsel, utólag szerelhető tokkal, amelyek színét a vevő választhatja ki a megadott kollekcióból.

2.4. Padlóburkolatok

 • A lakások szobáiban 8mm-es laminált parketta I. osztályú minőségben kerül lehelyezésre.
 • A fürdőszobák-, konyhák-, mellékhelyiségek padlóburkolata I. osztályú, mázas kerámia padlóburkolat.
 • A teraszokon és erkélyeken I. osztályú, mázas kerámia padlóburkolat.
 • A közös terek, a lépcsőház, a lépcsőfokok burkolata kopásálló, csúszásmentesített greslappal történik.
 • A hulladéktárolók burkolata fagyálló, mosható burkolattal ellátva kerül kivitelezésre.

2.5. Falburkolatok

I. osztályú, mázas kerámia falburkolatok a következők szerint:

 • Fürdőszobákban 2 méterig,
 • WC helyiségekben 1,2 méter magasságig,

2.6. Álmennyezet, álgerenda

A gépészeti csövek és berendezések eltakarása szükség szerint szerelt monolit gipszkarton szerkezetekkel - álmennyezet, álgerenda -, megépítésével történik.

2.7. Felületképzések

Minden helyiség fala és mennyezete fehér, diszperziós falfestést kap.

2.8. Szaniterek

 • Fürdőkád: 150-170*70-es fehér színű akril fürdőkád automata leeresztővel (terven jelölt helyen)
 • Zuhanytálca: 90*90-es fehér színű akril zuhanytálca, kabinfallal (terven jelölt helyen)
 • Mosdó: fehér akril mosdó, szifontakaróval
 • Kis kézmosó: fehér akril kézmosó, szifontakaró nélkül (terv szerinti mellékhelyiségben)
 • Wc csésze/tartály: hátsó kiömlésű, mélyöblítéses, függesztett falsík előtti szereléssel készülnek, rejtett öblítő tartállyal.
 • Mosogató tálca és mosogató csaptelep: a lakás felszerelési tárgyai nem tartalmazza.

 

3. Lakások belső kialakítása

3.1. Választás megadott kollekcióból

Az Eladó által meghatározott határidőig Vevő a beépítendő termékek alaptípusaiból választhat. A határidő eltelte után nincs lehetőség további változtatásokra és az Eladó által meghatározott standard termék kerül beépítésre. Az alap kínálatból történő választástérítésmentes.

Alábbi anyagok választhatók a mintakollekcióból:

 • Belső ajtó
 • Kerámia padló és falburkolat
 • Laminált parketta

3.2. Külön térítés ellenében rendelhető termékek

Az Eladó által meghatározott határidőig és annak engedélyével Vevő rendelhet az Eladó által megjelölt mintakollekcióból vagy katalógusból. A határidő eltelte után az Eladónak nem áll módjában külön rendelést biztosítani és a standard termék kerül beépítésre.

A következő termékek rendelésére van lehetőség:

 • Belső ajtó
 • Laminált parketta
 • Kerámia padló és falburkolatok a tervezettől eltérő méretben és megjelenésben.
 • Elektromos szerelvények a tervezettől eltérő méretben és megjelenésben.
 • Szaniter termékek a tervezettől eltérő méretben és megjelenésben (WC, mosdó, kézmosó, kád, zuhany, stb.)

A külön rendelt anyagok és szerkezetek többletköltségét a Vevő köteles megtéríteni. A külön rendelt anyagokat az Eladó csak az adás-vételi szerződés feltételeinek teljesülése esetén építi be.

3.3. Belső kialakítás változtatása

Az Eladó döntésétől és hozzájárulásától függően a vevő jogosult – műszakilag kivitelezhető – változtatásokra a belső kialakítás tekintetében az Eladó által meghatározott határidőig, azon túl erre nincs lehetőség.

Az Eladó nem köteles minden módosítási igényt teljesíteni. Bonyolult a tervtől jelentősen eltérő belsőépítészeti kialakítások elkészítését az Eladónak nem kötelessége vállalni.

A Vevőnek nincs lehetősége saját beszerzésű anyagokat, illetve termékeket, a kivitelezés során saját kivitelezővel beépítteteni.

A Vevőknek térítés ellenében lehetőségük van a saját tulajdonrészük kialakítását érintő változtatásra, amely:

 • Nem érintheti az épület külső megjelenését, és szerkezeti rendszerét.
 • Nem jelent minőségi visszalépést sem a közös, sem az önálló tulajdoni illetőségek műszaki paraméterei és megjelenése szempontjából.
 • Nem jelent hátrányt sem a leendő tulajdonostársnak, sem harmadik személy részére.
 • Nem érintik a projekt megvalósításának időütemtervét, és az azzal kapcsolatos szerződéseket, megállapodásokat és jogokat.
 • Bármely változtatás végrehajtása csak eladó hozzájárulásával és a többletköltség befizetése után történhet.

3.4. Megjegyzés

Konyhabútort nem tartalmazza az ár.

Az épületszerkezet az építést követő néhány évben konszolidálódik, ezért a falakon esetleg hajszálrepedések alakulhatnak ki. A jótállási időszakban a hajszálrepedéseket az Építtető javíttatja.

A garancia kizárólag a birtokba adáskor megvalósult festésre vonatkozik.
Építtető felhívja a figyelmet arra, hogy a lakás átadása után, független kivitelezővel elvégzett átalakítás a garancia elvesztését jelenti az érintett területeken.
A birtokba adást követő első év folyamán a lakások, páramentesedésük érdekében, folyamatos szellőztetést igényelnek. Ennek hiányában a falak bepenészesedhetnek, amelyek javítása nem képezik a garancia tárgyát. Az ablakon, falakon megjelenő vízpára a szellőztetés szükségességének a jele.

 

4. Épületgépészet

Az egy társasházhoz tartozó lakások mindegyike önálló vízmérővel, és hőmennyiségmérővel (mind hűtés, mind fűtés oldalról) lesz felszerelve. A lakások melegvíz ellátását társasházanként, a pinceszinti közös gépészeti helyiségben kiépített legkorszerűbb technológiát használó kondenzációs kazánok – indirekt használati vízmelegítő készülékek biztosítják. A rendszer teljesen automatikus szabályozású, állandó felügyeletet nem igényel. A teljes rendszer a WOLF német gyártó termékpalettájáról lett kiválasztva. A német technológia szavatolja a gépészeti rendszer időtállóságát.

4.1. Vízellátás-csatornázás

A hideg és melegvíz vezetékek közös felszálló aknán keresztül jutnak el a lakószintekre, ahol a lakásonkénti elosztás megtörténik. Mindegyik lakás bejárat mellett található egy gépészeti fülke, melyben a hideg és melegvíz mennyiségmérők találhatók, ezenkívül lehetőség van a lakások egyedi lezárására is. A mérési pontokig a melegvíz időprogram szerint cirkuláltatva van a rendszerben az azonnali melegvíz vételezés elősegítése végett.

A lakásokon belüli wc berendezések hátsó kiömlésű, mélyöblítéses, függesztett falsík előtti szereléssel készülnek, rejtett öblítő tartállyal.

Mosdókon, mosogatókon, kádakon, zuhanyozókon egykarú keverő csaptelepek lesznek felszerelve, mindegyik csaptelep elé tartalékelzáró szelep kerül.

A mosógépek bekötése falba süllyesztett műanyag fogadó állomással valósul meg.

Az épületen belüli vízvezeték szerelés hőszigetelt ötrétegű műanyag nyomócsővel történik. (WAVIN minőség)

4.2. Gázellátás

Az épület fűtési energiáját a földgáz szolgáltatás adja. A gázvezeték lépcsőházanként lép be az épületbe, és ellátja pincei gépészeti helyiségbe telepített 2 db egyenként 50 kW teljesítményű kondenzációs falikazánt. A felhasznált földgáz mérése lépcsőházanként (társasházanként) történik. A mérő a gépészeti helyiségbe lesz elhelyezve. Gázvezeték, az épület egyéb területein nem található. A lakásokban nincs gázvezeték szerelés.

4.3. Központi fűtés

Az épület központi fűtése lépcsőházanként önállóan megoldott. Mindegyik lépcsőház pincei területén ki lett alakítva a már említett gépészeti helyiség, mely a központi fűtés termelés és szabályozás berendezéseit tartalmazza. (WOLF rendszer) A fűtési alapvezetékek a központi gépészeti felszálló aknán keresztül jutnak a lakószintekre. Itt a vízellátás fejezetben is feltüntetett gépészeti fülkében csatlakoznak a fűtési ágvezetékek a lakásokhoz. Elzárási lehetőség és lakás hőmennyiség mérők beépítése után. A padlószerkezetben szerelve jut a fűtési vezeték a hőleadókhoz.

A hőleadók:

 • A szobák és a nappalik esetében klímakonvektorok (melyek a hűtést is ellátják).
 • Alárendelt helyiségekben: raktárak, kamrák, előterek stb. minőségi lapradiátorok.
 • A fürdőszobák esetében minőségi csőradiátorok elektromos fűtőbetéttel.

Hőfok szabályozások:

A klímakonvektorok beépített termosztáttal rendelkeznek, a fűtőtestek (mind a lapradiátorok, mind a csőradiátorok) szelepére termosztátfej kerül. A termosztátokon be lehet állítani az adott helyiségben kívánt hőfokot.

A lakásokon belüli fűtési vezeték hőszigetelt ötrétegű fűtési vezetékkel történik. (WAVIN minőség)

4.4. Központi hűtés

Az épület központi hűtéssel is ellátott. Ez szintén lépcsőházanként, önállóan megoldott. Mindegyik lépcsőház pincei területén ki lett alakítva egy hangszigetelt hűtési helyiség, mely a központi hűtés termelés és szabályozás berendezéseit tartalmazza. Ún. kétcsöves rendszer lett tervezve, melynek csővezeték hálózata a fűtésével közös. A téli/nyári átkapcsolásra a gépészeti helyiségben nyílik lehetőség a társasház által meghatározott időpontban.

A lakásonkénti hőmennyiségmérő berendezések kombinált kivitelűek, fűtést és hűtést is egyaránt képesek mérni.

A lakásokon belül hűtési lehetőség a szobák esetén adott. A hűtőkészülékek a fűtés fejezetben említett klímakonvektorok. Helyiség hőmérséklet szabályozás a készülék beépített termosztátján keresztül történik.

 

5. Villamossági rendszerek

5.1. Épületen kívüli villamossági rendszerek

A terület teljes mértékben körül kerített, belépés a személy-és gépkocsi bejárókon keresztül lehetséges. A terület személy bejáratainál kaputelefon rendszer külső készüléke kap helyet, ezen keresztül a lakók hívhatók, illetve a kapu mágnes-zára oldható a lakásokból. A lakók a mágnes-zárat belépéskor kódkapcsolókkal működtethetik. Az egyes épülettömbök bejáratánál ismét kaputelefon található, ezzel már az épületbe jutunk.

A lakók gépjárművel motoros kapun keresztül jutnak be a területre, amelyhez távirányítót kapnak. A távirányító a pincei teremgarázs motoros kapuját is működteti.

A terület közös használatú útjai mentén korszerű térvilágítás készül, amely alkonyatkor automatikusan bekapcsol, majd éjjel – beállított időprogram szerint – csökkentett üzemmódra vált. Ekkor lekapcsolódnak a külső terek egyéb díszvilágításai, szökőkutak, csobogók is. A térvilágítás reggeli kikapcsolása szintén automatikus, az egyéb kültéri fogyasztók, időprogram szerint kapcsolhatók be.

5.2. Épületen belüli villamossági rendszerek

Az épületbe lépve a felvonó előterek, közlekedők világítása szintenként automatikusan kapcsol be-ki, mozgásérzékelők jelére. A lépcsőház világítása szintenként elhelyezett nyomógombokkal működtethető. Akkumulátoros biztonsági világítás nyújt tájékozódási lehetőséget feszültség kimaradás esetén.

A pincei teremgarázsban a világítási rendszer egy erősen csökkentett része állandó üzemű, őrvilágítási feladattal. Az üzemi világítás túlnyomó része mozgásérzékelők jelére automatikusan kapcsol be-ki, a járművek-és személyek mozgása szerint.

A pincei tárolók külön-külön világítást kapnak, kézi kapcsolási lehetőséggel. Akkumulátoros biztonsági világítás nyújt tájékozódási lehetőséget feszültség kimaradás esetén.

A garázsban szénmonoxidérzékelő-és tűzjelző berendezés ügyel az életbiztonságra.

Elektromos járművek töltéséhez csatlakozási helyeket készítünk elő, több ponton, külön elszámolási lehetőséggel.

A lakások (irodák) fogyasztásmérői szintenként egy helyre csoportosítva, fali fülkékben kapnak helyet, amelyek a közös használatú közlekedőkből nyílnak. Ezekre csatlakoznak a lakások fogyasztói főelosztói (biztosíték táblák), amelyek a lakások előszobáiba kerülnek. A lakás főelosztókban külön biztosított leágazásokat kapnak a világítási csoportok, a szobai dugaszolóaljzat csoportok, a konyha pult dugaszolóaljzatai, a mosogatógép, a hűtő-és az elektromos tűzhely is. Minden fürdőben mosógép-és törölköző szárító elektromos fűtőpatron csatlakozását biztosítjuk.

A lakások világítását a várható bútorozáshoz illesztjük, szoba mérettől függően több lámpa kiállással és több kapcsolási lehetőséggel. A fürdőkben mennyezeti-és fali (tükör) világítás készül. A hálókban a mennyezetvilágítás az ajtótól és az ágy mellől is kapcsolható.

A teraszok világítása is tervezett.

A lakások számára vezetékes telefon/internet, kaputelefon-és műsorvételi rádió/TV csatlakozásokat biztosítunk.

Az épületen villámvédelmi hálózat kerül kialakításra. Ennek részeként belső koordinált túlfeszültség védelmi rendszer készül. Az elektromos fővezetéki rendszerbe ennek szükséges elemeit beépítjük, a lakónak csak a védendő elektronikus készülékek elé helyezendő ún. finom szűrést kell biztosítania, túlfeszültség védett dugaszolóaljzat, vagy több dugaszolós túlfeszültség védett hosszabbító telepítésével.